6 tips för att plugga på distans

Ända sedan i våras när vi övergick till undervisning på distans har jag haft problem med att hitta motivationen i skolan. När mycket av plugget sker på digitala lektioner och föreläsningar upplever jag en bristande självdisciplin. För att inte tala om det omöjliga i att genomföra grupparbeten över Zoom, hjälp!

Som alla förhoppningsvis är medvetna om har vi gått in i en andra våg i den här pandemin och det innebär för min del att universitetet återigen bedriver all undervisning online. Den här gången har jag faktiskt hittat en rutin för att få allt att funka, och idag tänkte jag dela med mig av den.

Alla tips i detta inlägg utgår från min egen situation som distansstudent på en konstnärlig utbildning, men jag tror och hoppas att det mesta går att applicera på olika undervisnings/arbetsformer.

1 • Räkna ut arbetstimmar

När man inte har kontorstimmar och istället ska lägga upp arbetet på egen hand kan det vara lätt att glömma bort tiden. Jag läser på heltid och det innebär ju att skolan är mitt jobb. Inför starten av varje kurs brukar jag räkna ut hur många arbetstimmar i veckan den innebär. 100% är som bekant 40 timmar i veckan vilket motsvarar 8 timmar om dagen. 

Det viktiga med att göra detta steg är att få en indikation på hur mycket jobb som du förväntas lägga ner på respektive kurs. Ibland kan det räcka med mindre tid och ibland krävs mycket mer, men det ger någon slags fingervisning.

Kurstakt går att se på universitetets hemsida eller antagning.se

Såhär såg det ut för mig när jag påbörjade höstterminen i år:
tabellkurser.png

2 • Planera veckan

Nästa steg är att planera ut sina veckor med arbetstimmarna i åtanke. Detta brukar jag göra i ett skrivbordsblock med veckoplanering. Jag brukar ge olika dagar till olika kurser.
T.ex. Visuell Design: Må + Ti. Projektkurs: On + To. Webbutveckling: Fre. 

Ett annat alternativ för mer mångsidiga dagar kan vara att jobba på flera olika kurser på en och samma dag.
T.ex. Visuell Design: 8-12. Webbutveckling: 13-15. 

Jag föredrar att göra denna planering analogt för en bättre överblick. Annars fungerar kalendern i datorn eller telefonen utmärkt för detta ändamål. 

veckoplanering.jpg

Ladda ner min mall för veckoplanering!

Skrivbordsblocket från Lagerhaus som jag använder har tyvärr utgått från deras sortiment, därför knåpade jag ihop en egen variant som är gratis att ta del av. Det är bara att ladda ner dokumentet och skriva ut ett tjugotal kopior. Jag kommer själv att göra detta när mitt block är slut. 

veckoplaneringmockup.png
 

3 • Planera varje projekt

Jag brukar sedan gå in och planera upp varje kurs eller projekt för sig. Det lättaste och tydligaste sättet är att använda en tidslinje. Där lägger jag in deadline och planerar upp hur länge varje moment kommer att ta. Även här kan man välja mellan analoga eller digitala lösningar. Jag föredrar att arbeta med tidslinjer digitalt eftersom det är enkelt att flytta om och ändra. Jag använder just nu Toggl som är gratis men det finns många olika att välja mellan. Testa t.ex. Monday.com eller Adobe Spark

Om man inte gillar tidslinjer fungerar även enkla listor. Skriv upp allt som ska göras fram till deadline och sätt ett datum när varje moment ska vara klart.

toggl.jpg

4 • Var flexibel!

Planering i all ära, men ibland kommer saker i vägen. Deadlines pushas fram, nånting går fel och särskilt gruppuppgifter kräver att man är väldigt flexibel. Därför bör man hålla sig så gott som möjligt till sin planering, men också kunna göra ändringar där det behövs. 

Det vanligaste problemet är ju att saker tar längre tid än förväntat (vilken dröm om det skulle vara tvärtom) och därför brukar mina delmoment flyttas närmare och närmare deadline. Tillslut blir det fullständig panik just innan inlämning. Så har min process alltid sett ut och ingen planering i hela världen har kunnat lösa det. Men att vara medveten om att det händer och planera så gott som möjligt är ju en fördel. 

5 • “Shower thoughts” är också arbetstid

Det betyder att om du ligger vaken och klurar på ett projekt på nätterna, kommer på en jättebra idé i duschen eller diskuterar arbetet med andra så är även det ett steg i processen. Det ”passiva” arbetet är också arbetstid och bör räknas bort från arbetstimmarna. 

Det är lätt att glömma bort den här tiden, och svårt att mäta den. Men den är ofta viktig i arbetet. Jag brukar sitta framför datorn och aktivt jobba ett par timmar, men det är ofta på en promenad eller på lunchen som jag gör en breakthrough i processen. Särskilt när det handlar om ett kreativt projekt. Jag uppmanar dock inte till att alltid maximera sin tid. Det är oerhört viktigt att ta riktiga pauser där man inte funderar det minsta på jobb eller skola. 

2020-11-05-114422167.jpg

6 • Ibland spricker det

Som jag var inne på förut: det går inte alltid. Ibland måste man sitta natten innan och fixa klart en redovisning/plugga inför tentan/färdigställa en inlämning. Mitt bästa tips där är att bara omfamna den situationen. Sätt dig bekvämt. Ha något gott nära till hands. Drick kaffe om du behöver. Ta korta pauser ofta och sedan kör du bara. 

Jag har dragit många all nighters och tror nog att de flesta studenter gjort det åtminstone en gång. Problemet är om det händer för ofta, det är inte hållbart. Det är just det all den här planeringen är till för - att slippa sådana nätter. Men som sagt, ibland spricker det. 

Extra pluggtips!

  • Ta pauser, ofta! Men det vet ni redan. Mina favoritgrejer att göra i korta plugg/jobbpauser är att äta något, scrolla på instagram, leta grejer på tradera, gå med soporna (för lite frisk luft), städa mitt skrivbord eller spana på hundar från fönstret.

  • Byt arbetsomgivning om du kan. Hemma är det lätt att bli distraherad. Det kanske går att sitta på skolan, i biblioteket eller på ett café. Vill du ändå stanna hemma kan det räcka med att byta rum. Sitt i köket istället för kontoret en dag.

  • Prata med andra. De måste inte nödvändigtvis vara insatta i ämnet. Min mamma kan inte mycket om grafisk design men är ändå en idéspruta och ett väldigt bra bollplank när jag sitter fast i arbetet.

Ida Edström

Plant lover, second hand enthusiast and graphic designer!

https://idaedstrom.se
Föregående
Föregående

Allt jag kan om inomhusväxter

Nästa
Nästa

Redigerar garderoben