Allt jag kan om inomhusväxter
För bara två år sedan ägde jag endast ett par kaktusar i växt-väg och lyckades till och med döda dem. Jag har aldrig ansett mig själv som en person med gröna fingrar och har alltid haft inställningen att levande växter är svåra. Såhär i efterhand har jag insett att det handlar om ett intresse, inte att man föds med gröna fingrar eller inte. När jag flyttade in i min första egna lägenhet sedan gymnasiet väcktes ett begär efter gröna vänner att inreda med.
Sedan dess har jag fortsatt att samla på mig fler växt-vänner och idag har jag ett trettiotal stycken. Jag har också lärt mig mycket om bevattning, jord, plantering, krukor och propagering. I det här inlägget delar jag med mig av allt jag kan. Kanske kan jag inspirera någon att köpa en liten planta eller två?
Håll i er, detta blir ett lååångt inlägg! Jag har delat upp det i överskådliga rubriker så att det ska vara lätt att hitta det man söker efter.
Presentation
Jag tänkte börja med att presentera några av mina favoriter här hemma (ja, jag favoriserar mina barn). Här kommer en liten plant-tour!
De tåligaste växterna
Om man inte litar på sin egen förmåga att komma ihåg vattningen finns det vissa växter som är extra tåliga och som klarar av varierande temperatur, ljus och bevattning.
Kaktus
Det viktigaste med kaktusar är att inte vattna dem för mycket, de mår bra av att vara bortglömda ett tag. De kan vara lite svåra att placera i hemmet om man har barn eller djur att oroa sig för. Men det finns ju också de varianter som inte har stickiga taggar.
Svärmorstunga
Jag har endast 1 svärmorstunga här hemma då jag inte är jätteförtjust i hur den ser ut. Den har däremot överlevt både extrem uttorkning och övervattning så en tåligare växt får man leta efter!
Garderobsblomma
Jag älskar garderobsblommans mörka blad! Som man hör på namnet tål den att placeras väldigt mörkt. Min heter Rasmus och står i hallen där det (särskilt nu) knappt finns något ljus. Ändå växer han snabbt och har alltid ett nytt skott på väg. När jag köpte Rasmus för 2 år sedan på IKEA rymdes han på fönsterbrädan, nu står han på golvet.
Suckulent
Både svärmorstunga och garderobsblomma räknas som suckulunter (tjockbladiga växter) men sedan finns det otaliga fler sorter att välja mellan! Alla har gemensamt att de kräver lite, lever länge och är otroligt tåliga. Jag gillar aloe vera och paradisträd. Små suckulenter av olika typer är fina att plantera i samma kruka.
Gullranka
Om man är less på suckulenter och kaktusar men ändå vill ha något lättskött rekommenderar jag gullranka! En fantastiskt fin växt som växer sig lång lång om den mår bra. När man inte vattnat på ett tag kan bladen slopa lite men sedan återhämtar den sig snabbt utan problem. Den kan placeras både ljust och mörkt. En ljusare placering ger ljusare blad och i mörker blir bladen vackert mörkgröna.
Levande växter i ett mörkt badrum?
Har man ett ljust badrum passar det bra för alla växter som gillar fukt och värme. Men de flesta av oss har bara ett litet eller inget fönster alls där inne. Ingen växt överlever förevigt utan solljus, men det går bra att rotera ett par olika mörkertåliga växter som de nämnda ovan. Jag föredrar dock plastväxter där inne, det finns många fina sådana! Just nu står den här från Ikea på mitt badrumsskåp.
Kom ihåg! Din växt är inte bara en inredningsdetalj. Om några månader och år kommer den inte att se ut som när du köpte den. Den växer! Den lever! Den behöver kärlek och uppmärksamhet för att kunna bli sitt bästa jag.
Krukor och plantering - ska det vara så svårt?
I början tyckte jag att det var otroligt svårt att veta hur växterna skulle planteras. Kruka med fat? Innerkruka? Lecakulor? Måste det finnas dränering? Jag insåg ganska snabbt att ja - alla levande växter måste ha någon typ av dränering. Annars kommer rötterna förr eller senare att ruttna eller mögla. Utan dränering ökar också risken för övervattning. Här är dina alternativ:
Kruka med fat
Här hemma har jag mest terracottakrukor med dräneringshål och tillhörande fat. Jag gillar hur de ser ut, att färgen värmer upp inredningen och den fina patinan av salter och kalk som uppkommer efter ett tag. Skötseln blir enkel då överflödigt vatten rinner ut i fatet.
Jag köper mina terracottakrukor på stora matvarubutiker, i secondhand-butiker och har även fyndat ett par i soprummet.
Innerkruka och ytterkruka
Om man inte gillar hur terracottakrukor ser ut kan man istället plantera sina växter i en innerkruka i plast med hål i botten som man sedan stoppar i en dekorativ ytterkruka. När man vattnat tömmer man ytterkrukan från överflödigt vatten.
Man kan låta växterna vara kvar i plastkrukan de kommer med vid inköp men se då till att de har gott om plats. Om rötterna börjar sticka ut genom hålen är det dags att flytta in i något större.
Lecakulor
Som jag nämnde tidigare - alla levande växter behöver dränering för att rötterna ska kunna andas. Lecakulor kan vara ett komplement till någon av ovan nämnda metoder men jag rekommenderar inte att enbart använda kulorna som dränering. Det kan fungera ett tag men tillslut är risken att plantan dör.
Skapa ett vattnings-schema med en app!
Om man är en som är dålig på att komma ihåg vattning vill jag tipsa om ett verktyg! Jag använder appen Vera som är gratis och finns till både iPhone och Android. I appen finns det möjlighet att ta bild på dina växter, döpa dem och bestämma hur ofta de ska vattnas. Sedan skickas en notis när det är dags för vattning. Det är genom den här appen jag håller koll på alla namn jag gett mina växter. Det är dessutom väldigt skönt att slippa tänka själv på när det är dags att vattna.
Gratis växter med propagering?
Det bästa med att ha egna krukväxter är möjligheten att föröka dem! Det är enkelt, roligt och ett billigt sätt att fylla hemmet med sina favoritplantor. Jag började med två gullrankor köpta på en blomsterbutik och nu har sex stycken till av sticklingar från dom.
Vissa sticklingar kan sättas i vatten tills de får nog långa rötter. Andra ska planteras direkt i jord. Jag gillar att använda gamla glasburkar och fina glas från secondhandbutiker för att sätta mina sticklingar i.
Pick Up Limes har en fin och informativ video på hur du propagerar gullranka, lyktranka, monstera, elefantöra och garderobsblomma. Titta på den här!
Var köper/fixar jag nya växter?
Facebook Marketplace
Här finns sticklingar, unga nyplanterade växter och äldre fullvuxna varianter. Var försiktig när du tar över växter från andra. Håll utkik efter skadedjur. Ett tips är att hålla den nyinköpta plantan separerad från dina andra ett tag så att eventuell ohyra inte sprider sig.
Tradera
Tradera har en stor marknad av sticklingar. Här finns sådant som annars kan vara svårt att få tag på och sådant som är väldigt trendigt. Man kan oftast buda hem en rotad stickling för 10-50kr.
Vänner och släkt
Be att få ta en stickling från vänner, familj och släkt. Kanske byt med en från dina egna växter? Det är ett superbra sätt uttöka din plantfamilj med nya sorter. Kan ju också nämna att vissa offentliga platser (skolor, bibliotek, kulturhus osv.) har växter som man skulle kunna ta sticklingar från. Det kanske inte är så bra att bara gå in och ta (skadegörelse eller?) men man kan ju alltid fråga någon ansvarig.
Blomsterbutiken
Sedan har vi ju blomsterbutiken såklart. Om du vill ha något specifikt eller inte orkar vänta på att en stickling ska växa till sig är det ju hit du ska. Med de nya restriktionerna i åtanke ska man ju helst inte besöka annat än matvarubutiker eller apotek. Om du ändå inte kan vänta finns det flera webbsidor som säljer krukväxter. Plantredó har ett brett utbud och erbjuder ersättning om växten inte överlevt resan till dig.
Det var allt jag hade hörni! Ett redigt inlägg blev det. Hoppas det var till hjälp/någon blev inspirerad. Jag tar gärna emot fler tips eller tankar i kommentarsfältet. ↓