Allt (och lite till) om att sälja på Tradera

Mitt i särklass mest lästa inlägg på den här bloggen är det som handlar om hur man säljer kläder på Tradera. Det inlägget publicerades för nästan två år sedan och har redan blivit utdaterat. Därför kommer jag nu här med den ultimata guiden till hur man säljer sina kläder på Tradera. Den här gången har jag även spelat in allt till en video om man föredrar att lyssna istället för att läsa. Kika på den här och prenumerera gärna på min youtubekanal!


Innan vi börjar: Den här guiden handlar främst om hur du säljer kläder på Tradera, eftersom jag har mest erfarenhet av just det. Jag skickar även alla mina försändelser med Postnord eller Posten och har därför ingen kunskap om andra fraktalternativ.


Vad säljer på Tradera?

När man har handlat eller sålt ett par gånger på Tradera börjar man få en förståelse för vilka typer av produkter som säljer bra där. Lite dyrare eller mer populära klädmärken är enklast att sälja, dvs varumärken som till exempel & Other Stories, Arket, Carin Wester, COS och Acne. Det finns också en stor marknad för vintage-kläder, men då måste du som säljare skriva en bra annons för att köparna ska hitta till den. Ett plagg som är alldeles för utdaterat eller slitet är svårt att sälja, oavsett vilket märke det är från. Den där urtvättade t-shirten du köpte på H&M 2015 är bättre att donera än att sälja.

Kostar det något?

Det är gratis att publicera annonser på Tradera. Om du inte säljer ett plagg kostar det dig ingenting. Vid en såld auktion tar de en provision på 10%, men de tar aldrig mer än 200kr per såld vara.


tradera-omslagsbild.jpg

Steg 1: Foto & Förberedelse

Fotografering

Jag börjar med att samla ihop allt som ska säljas för att sedan fota grejerna med min mobilkamera. Jag rekommenderar att fota mot en neutral bakgrund (t.ex. en vit vägg) i naturligt ljus. Det här gör att köparen snabbt för en bra uppfattning om plagget du säljer. Det är också större chans att någon klickar på din annons om den har proffsiga bilder.

Jag tar alltid flera foton på varje plagg. Ett rakt framifrån, en närbild för detaljer och textur, en bild på märkeslappen med storlek och en bild på baksidan av plagget. Kom också ihåg att fota eventuella defekter.

Vägning

När allt är fotat plockar jag fram ett papper där jag skriver ner varje klädesplagg. Jag noterar märket, storleken och materialet den är gjord av (bomull, viskos etc.) Det här steget är inte nödvändigt om du endast säljer ett fåtal plagg vid ett tillfälle, men när man kommer upp över 5 stycken kan det vara bra. Jag tar sedan fram en köksvåg och väger varje plagg för sig, sedan antecknar jag vikten på samma papper. Vi kommer att referera denna lista när det är dags att skriva alla annonser.

Exempel på hur jag skriver en lista med alla plagg som ska säljas.

Exempel på hur jag skriver en lista med alla plagg som ska säljas.

Redigering

Som ett (icke nödvändigt) extrasteg gillar jag att redigera alla bilder i appen VSCO. Jag brukar öka ljusstyrka och kontrast samt dra ner mättnaden för att korrigera färgerna och ge alla foton ett enhetligt utseende.

Steg 2: Skapa annonser

Att skriva annonser på Tradera är enkelt och intuitivt men jag tänkte ändå förklara några viktiga steg i den processen. Jag brukar lägga upp mina annonser via appen på mobilen då det är där jag redan har alla bilder på produkterna. Klicka på [Sälja] längst ner, sedan [Skapa annons] och sedan [Skapa ny annons].

Auktion eller fast pris?

Det första valet är om annonsen ska vara i form av auktion eller fast pris. Jag gillar auktion-funktionen och väljer alltid den oavsett vad jag säljer. Om du vill kränga något snabbt kan du istället välja [Endast fast pris].

Foton i annonsen

Nästa steg är att lägga upp dina bilder. Du kan välja upp till fem stycken. Tänk på ordningen och att den första bilden blir omslagsfotot till annonsen. Om jag säljer ett plagg som är relativt nyproducerat brukar jag leta upp en produktbild från varumärket och inkludera den. En sådan modellbild kan ge köparen en bra uppfattning om plaggets passform.

Rubrik och beskrivning

Rubriken ska vara tydlig och lockande. Inkludera gärna storlek, det underlättar för köparen. Ett exempel på en rubrik kan vara “Monki Satin Midi Kjol strl. 36” eller “Levis 501 Röda Shorts strl. W27“.

I beskrivningen inkluderar du allt som är relevant för plagget och auktionen. Skriv gärna varför du säljer plagget, skick, material, villkor för köpet och självklart om produkten har några skador eller defekter.

Ett exempel på hur du kan författa en bra beskrivning till din annons.

Ett exempel på hur du kan författa en bra beskrivning till din annons.

Kategori och taggar

Att välja kategori och taggar (storlek, färg, mönster och skick) ökar chansen att intresserade köpare hittar till din annons när de använder Traderas filterfunktion.

Prissättning

Prissättning kan vara lite trixigt. För utropspris brukar jag utgå från det absolut lägsta jag skulle kunna tänka mig att sälja plagget för. Det är en bra idé att sätta ett lågt utropspris då det ofta lockar intresserade köpare att lägga bud. Du har också möjligheten att lägga till ett “köp nu”-pris som är ett fast pris där en köpare kan skippa budgivningen och köpa produkten direkt. Jag lade exempelvis ut en kjol med utropspriset 30kr och “köp nu”-priset 120kr.

Annonsens sluttid

Nuförtiden har man även möjlighet att välja vilken kalenderdag annonsen ska avslutas på. Standard är en vecka (sju dagar fr.o.m dagen du publicerar annonsen). Det kan ofta vara taktiskt att låta annonsen gå ut på en söndag då många budgivare är lediga och har möjlighet att delta i den avgörande budgivningen. På så vis kan du ofta sälja dina produkter för mer pengar.

Fraktmetod

Välj [Erbjud frakt] och sedan fraktbolag. Som jag nämnde tidigare kör jag alltid på Postnord. Du kan sedan välja [Spårbart paket] eller [Frimärken]. Som tumregel skickar jag alla försändelser som väger över 100 g med det spårbara alternativet. För att få fram ett fraktpris kan du enkelt använda slidern och välja rätt alternativ, referera till listan där du skrev ner alla plagg och deras vikt. Om plagget exempelvis väger 157 g väljer du “Paketet väger mindre än: 250 g”. Genom den här funktionen kan du även se max- och minsta mått som paketet måste ha. Det här brukar inte spela så stor roll när det gäller kläder men det kan vara bra att ha koll på ändå.

Kom ihåg att ha paketets emballage i åtanke, om ditt plagg väger precis 250g kan du behöva gå upp till nästa fraktnivå!

Om du har något litet och lätt är det billigast att skicka med frimärken. Slidern fungerar på samma sätt som med spårbart paket. Kom ihåg att ett paket som skickas med frimärken inte går att spåra, om det slarvas bort av posten är chansen liten att det kommer fram till köparen. När jag väljer frimärken som fraktmetod lägger jag alltid till ett alternativ med den dyrare, spårbara metoden. På så sätt får köparen själv välja - billigast eller säkrast. Det finns en knapp under fraktmetod som heter [+ Lägg till fraktmetod].

Jag väljer också alltid alternativet [Avhämtning] som innebär att en köpare som bor nära mig kan komma och hämta grejerna istället för att jag ska skicka med posten. Billigt och bättre för miljön!

Du kan även erbjuda fri frakt men tänk då på att baka in fraktpriset i utropspriset/det fasta priset.

Såhär ser det ut när du skapar en annons i Traderas app.

Såhär ser det ut när du skapar en annons i Traderas app.

Spara som mall

När du skrivit klart annonsen kan du klicka på [Granska] för att se så att allt i annonsen stämmer. Innan du publicerar den första annonsen rekommenderar jag att klicka på knappen [Spara mall]. När du sedan klickar på knappen [Skapa annons] finns din första annons under “Påbörjade”, publicera den. När du klickar på [Skapa annons] igen hittar du din sparade annons under fliken “Mallar”. Utgå från den när du skapar resterande annonser.

Steg 3: Köpa frakt

Nu har det gått några dagar och alla dina annonser har gått ut. Hoppas du sålde många grejer, grattis i så fall! Det är dags att köpa frakt.

Vänta alltid med att få din betalning av köparen innan du köper frakt och skickar iväg varan!

Om du loggar in på Tradera kan du under rubriken “Säljer” trycka på [Plocklista]. Där får du en bra överblick över dina sålda annonser och information om alla köpare.

Såhär ser plocklistan ut på datorn där man har bra översikt av sina sålda annonser.

Såhär ser plocklistan ut på datorn där man har bra översikt av sina sålda annonser.

För att köpa frakt hos Postnord kan du klicka på den här länken. Välj alternativet [Lätt 66kr] (såvida ditt paket inte väger över 1 kg, då väljer du “Small” istället). Du kan sedan välja “Brevlåda” som alternativ för leveranssätt. Därefter tittar du på din plocklista och väljer ut en annons att börja med. I Postnords tjänst klickar du sedan på den maxvikt som överensstämmer med fraktpriset för annonsen. Klicka på [Nästa →].

Släng gärna ett öga på max- och minsta mått på paketet, det är bra att ha i åtanke inför packning av plaggen.

Släng gärna ett öga på max- och minsta mått på paketet, det är bra att ha i åtanke inför packning av plaggen.

Fyll först i din egen information och sedan mottagarens. Alla mottagarens uppgifter finns i plocklistan på Tradera. Om du har sålt flera grejer kan du klicka på [Lägg till och köp fler]. När du har lagt till frakt för alla annonser klickar du på [Lägg till och betala].

postnord2.jpg

När du har betalat alla fraktsedlar har du två alternativ. Du kan antingen skriva ut etiketterna själv eller be ditt ombud göra det. Om du skriver ut hos ombud kan du visa upp QR-koden som har skickats till din mejl så fixar de resten. Jag brukar föredra att skriva ut etiketterna själv om jag har väldigt många paket att skicka. På så sätt kan jag sätta fast dem på respektive paket i lugn och ro innan jag åker iväg för att lämna in dem.

fraktsedlar.jpg

Steg 4: Förpacka och skicka

Återanvänd förpackningar

I första hand försöker jag återanvända kartonger, kuvert och andra förpackningar som jag fått grejer levererade i.

Sopsäckar som förpackning

Sopsäckar eller andra plastpåsar fungerar också utmärkt om du ska skicka kläder. Klipp ut en lagom stor bit, rulla in plagget och tejpa igen ordentligt.

packpacka.jpg
Köpa fraktpåsar

Om du regelbundet säljer kläder på Tradera vill du kanske köpa hem fraktpåsar. Tradera har sina egna men jag tycker att de är lite väl dyra. Besök istället mailingbags.nu, de har billigare grejer och ett stort sortiment.

Om du har skrivit ut dina fraktsedlar själv tejpar du fast dessa på respektive paket. Jag brukar även kontrollväga alla paket för att se att vikten stämmer. Åk sedan till ditt närmaste Postnord-ombud och skicka iväg alla försändelser.

De varor som har sålts med frimärken som fraktmetod är bara att förpacka, sätta fast rätt antal frimärken och lämna in i en gul brevlåda. Ryms de inte en en brevlåda kan du lämna in hos ombud istället.

Glöm inte att markera alla annonser som “Skickad” på Tradera och lämna en recension på köparen!


Så, PHEW! Det var allt jag hade att dela med mig på det här ämnet. Jag hoppas att inlägget inte blev alltför rörigt, titta gärna på videon längst upp om du inte gjort det. Om du har några frågor är det bara att lämna en kommentar här nere .

Ida Edström

Plant lover, second hand enthusiast and graphic designer!

https://idaedstrom.se
Föregående
Föregående

Godnatt, godmorgon, God Jul!

Nästa
Nästa

12 återfuktande favoriter