3 sätt att spara på miljön

Hej! Detta inlägg skrevs 2015 på min gamla blogg. I processen att flytta över mina inlägg till den här nya bloggen hittade jag detta och ville gärna lyfta över det. Inlägget innehåller ett par bra tips men det fantastiska är responsen och kommentarerna jag fick när jag publicerade det. Därför har jag inkluderat alla tips mina läsare bidrog med i slutet av detta inlägg. Ta del av tipsen och ta hand om vår jord!

Ida Eriksson, 11/10-2019


Något som ligger mig nära om hjärtat är det här med matavfall. Ja, det låter ju helt knäppt men såhär är det: Jag har vuxit upp i en familj där ingen mat slängdes i onödan. Det gick oftast att laga något nytt av rester eller att frysa in. Vi människor har blivit extremt kräsna när det kommer till mat och utgångsdatum, och jag blir på riktigt upprörd när jag ser siffrorna över matspill. Här kommer därför tre tips på hur du sparar på både pengar och miljö när det kommer till din mat.

Utgångsdatum

Om vi ska börja med att prata om utgångsdatum vill jag poängtera att det står bäst före’ av en anledning. Maten är BÄST FÖRE det datumet. Det betyder alltså inte att det inte går att äta efter detta datum. Om något i ditt kylskåp eller skafferi har gått ut på datum, istället för att slänga iväg det direkt - lukta på det. Luktar det konstigt? Släng bort. Luktar det inte konstigt? Smaka. Smakar det konstigt? Släng bort. Smakar det inte konstigt? Ät det! Företag sätter ofta sitt bäst-före-datum långt innan det faktiskt blir dåligt då de vill vara på den säkra sidan. Lär dig skillnaden mellan bäst-före-datum och sista-förbrukningsdag-datum.

Frys ner

Tänk dig att du köper en stor limpa bröd och känner på dig att du inte hinner äta upp allt innan det börjar mögla (ofta fallet om man bor ensam), frys ner hälften. När du lagat mat kan du också frysa ner portioner av det som blir över, perfekt att hitta någon dag du inte orkar annat än att micra.

Laga mat av rester

Det här gör jag hela tiden. Om jag har kvar något i kylskåpet som snart går ut på datum försöker jag laga något av det så snabbt som möjligt. Pajer och soppor brukar vara perfekta för att slänga ner lite vad som helst i.

Har du något tips gällande matspill för att spara på miljön?

Här kommer era tips!


Gör samma sak hos oss, försöker slänga så lite som möjligt. Lagar nästan alltid av rester och utgångsdatum bryr vi oss inte så mycket om. Om det luktar eller ser konstigt ut, så får det slängas, men om inte så äter vi det :)
— LOUIE
Så bra skrivet! Har också blivit uppvuxen med att man absolut inte slänger mat i onödan. Ett tips från mig för att minska matavfallet är att rosta eller göra fattiga riddare av bröd som blivit torrt.
— Sara
Jättebra tips :) Jag och min sambo köper ofta dubbelt upp när det t.ex är extrapris, sedan lagar vi mat för två familjer och fryser in matlådor :)
— Cornyz
Jag brukar alltid slänga ner frukt som blivit lite mjuk eller brun som man inte vill äta i smoothiemixern och det blir 99% av gångerna hur gott som helst! :)
— Amanda Ahlmark
Jag brukar titta i köket efter vad som finns och försöka anpassa måltider/mellanmål efter det istället för att gå och handla nytt. Är också väldigt noga med att göra matlådor som jag fryser in :)
— Malin
Jag försöker att inte handla så mycket åt gången också! Man luras lätt av extrapriser, typ 3 för xx kronor. Men frågan är om man kommer hinna äta upp allt och om man inte hinner, går det att frysa in? Det är oftast bättre att handla lite i taget. Så det är något jag kan tipsa om!
— Lili
Ätt äta en växtbaserad diet. Det är det i särklass allra bästa för miljön. Sen så kan man förvara rotfrukter mm i jordkällare (ifall man har tillgång till en sådan).
— Happy
Ett annat tips är att försöka vara kreativ med sina matrester – blev det mycket över av salladen? Släng i lite andra goda grejer dagen därpå så har du en matig sallad. Om det blev lite mycket pasta kan du göra pastasallad till dagen efter, och så vidare.
— Ylva
Ida Edström

Plant lover, second hand enthusiast and graphic designer!

https://idaedstrom.se
Föregående
Föregående

10 saker jag blir glad av