Recept: Lyxiga dadelbollar
När man arbetar hemifrån borde det vara enklare att få i sig mellanmål på dagarna, ändå tycker jag att det inte är så. Det är som om jag aldrig har något vettigt i kylskåpet? Antingen är det en hel lunchlåda eller en likadan macka som jag åt till frukost.
Sedan 2016 har jag gjort en variant på dadelbollar för att ha ett (relativt) nyttigt snack hemma. Men efter dessa fem år har jag blivit less på just det receptet, jag vill ha någonting nytt!
Efter experimenterande har jag hittat det bästa receptet på dadelbollar. En variant som liknar den klassiska chokladbollen och en annan med smak av tranbär. Båda sorter innehåller nötter och torkad frukt som fyller på med energi när man behöver det som mest.
Dadelbollar (ca 8-10 st)
Variant #1: Choklad & valnöt
Ingredienser
1 dl havregryn
80 g mandlar
200 g urkärnade dadlar (ca 16 stycken)
2 msk kakao
1 msk kokosolja
1 msk jordnötssmör
en nypa salt
Variant #2: Tranbär & cashew
Ingredienser
1 dl havregryn
80 g valnötter
200 g urkärnade dadlar (ca 16 stycken)
50 g torkade tranbär
1/2 dl riven kokos
1 msk kokosolja
Gör såhär
Mixa nötterna och havregrynen i en matberedare i 10-15 sekunder. Nötterna ska bli finhackade.
Lägg i resten av ingredienserna och mixa tills smeten blir klibbig och går att forma.
Forma smeten till bollar.
De kan sedan rullas i riven kokos eller hackade nötter med de är också goda som de är.Stoppa in i kylen i minst en timme innan de ska ätas.
Smakligt mellanmål!
Dadelbollarna håller i kylen i en vecka (enligt internet) men jag tycker att de håller mycket längre än så! Typ tre till fyra veckor, om de mot förmodan finns några kvar efter så lång tid.