Rädda all din mat!
I Sverige produceras 97 kg matavfall per person och år. (Källa). Mycket av denna mat är sådant som hade kunnat ätas upp med hjälp av lite kunskap och planering. Att aktivt försöka minska sitt matsvinn är en bra grej för både miljön och plånboken.
Jag har vuxit upp i en familj där vi i princip förbjudits från att slänga mat. Min mamma har jobbat med sophantering på kommunen i många år och man kan säga att hon är lite arbetsskadad. Min uppväxt kombinerat med mitt egna intresse för att minska matsvinn har lett till att jag samlat på mig ett par tips för att använda upp så mycket mat som möjligt. Idag tänkte jag dela med mig av dessa.
FRUKT
Banankaka!/bananbröd. Supergott, släng i lite mörk choklad. Här finns mitt favoritrecept.
Detsamma gäller annan frukt, baka äppelpaj, kakor & scones!
Kanske en go Gino till efterrätt nu i helgen?
Har ej testat själv men har du ett gäng äpplen som börjar bli dåliga kan du göra egen äppelcidervinäger. Recept finns här. Det är lite av en process och verkar kräva tålamod men tänk vad roligt att ha en flaska hemmagjord äppelcidervinäger! Passar säkert bra som present också.
GRÖNSAKER/ROTFRUKTER
De flesta grönsaker går att lägga i en soppa eller gryta. Purjolök som börjat torka ihop eller morötter och potatis som blivit lite mjuka.
På tal om morötter som blivit mjuka så går de att återuppliva igen i ett vattenbad i kylskåpet över natten. Detta gäller alla rotfrukter som potatis, palsternacka och morötter. Om du har paprika eller gurka som torkat ut och förlorat krispigheten blir de som nya med samma metod. Kolla in Ekotipsets video på detta.
Jag har alltid inlagd rödlök hemma och brukar “mata” den eftersom med bitar av lök som blir över. Håller hur länge som helst. De flesta grönsaker går ju att picklas.
Testa koka egen buljong på rester av grönsaker. Frys ner i kuber och lägg ner i grytan, såsen eller soppan nästa gång du lagar mat. Funkar även att göra köttbuljong från benrester!
Vissa grönsaker kan man bara sätta roten i vatten eller jord och återuppliva på det sättet. Om du håller efter kanske du aldrig behöver köpa en ny vitlök igen. Testa också odla en avokadoplanta av kärnan nästa gång.
FRYSEN ÄR DIN RÄDDARE
Mycket går att frysa in! Har du endast använt en halv konservburk tomatkross? Frys in resten i en plastbytta.
Banan är supernajs att frysa in som sedan göra smoothie av. Skala och skär i skivor.
Färska kryddor kan hackas upp och läggas i frysen.
Mjölkprodukter, bröd, frukt och grönsaker- det mesta kan frysas. Efter en snabb googling vet du vad som funkar.
MJÖLKPRODUKTER
En skvätt grädde kvar? Släng ner i köttfärssåsen, grytan, baconpastan eller annan maträtt som gynnas av lite krämighet.
Detsamma gäller creme fraiche eller gräddfil. Det går också att använda på pizzadeg eller ett tortillabröd istället för tomatsås för en fräsch variant på vanlig pizza.
Färskost som blivit över sedan bakning är gott att breda på mackan med skivad tomat och örtsalt på. Mm, blev sugen på det nu!
Mjölk går även att frysa in. När det tinar kan det vara lite småklumpigt så då lämpar det sig bäst för matlagning.
Osten kan du riva och ha på färdiga rätter. Eller gör varma mackor! Så jäkla gott! Skit i att skära bort torra kanter eller skalkar, allt smälter ju ändå och smakar likadant. Använd även tygwraps istället för plast för att förlänga ostens liv. Även ost kan frysas ner och sedan användas på gratänger, pajer eller pizza.
CITRUSFRUKTER
Gör gott citrusvatten till nästa måltid. Underskattad grej.
Hitta en sås att skvätta i lite juice. Kan bli en najs touch i grytor också.
Testa göra egen lemonad?
Rengör med citroner! Har du skärbrädor i trä kan du få bort bakterier med citron och salt. Mer info här.
Gör citron-iskuber som kan läggas i vattenglaset vid ett senare tillfälle.
Tråkiga, bortglömda klyftor av citron kan läggas i besticklådan i diskmaskinen för extra rena glas och en fräsch doft. Funkar bra om du tycker att diskmaskinen börjar lukta unket efter ett tag.
BRÖD
Om du köpt lantbröd och det börjat torka lite - fattiga riddare förtusan! Servera med favoritsylt för en pangfrukost.
Om du tycker att brödet torkar/möglar fort- förvara i frysen! Ta ut så många skivor du vill äta lite i förväg. Tinar fort. Om du ändå rostar ditt bröd spelar det ingen roll att det är fryst.
Blir också bra krutonger till soppor.
Gör smulor och använd som panering, topping eller för att stabba till biffar och dylikt.
EXTRATIPS
Om du har ägg hemma går det mesta att göras till en omelett. Bra frukost eller lunchrätt.
Spola inte bort kaffeskvätten! Gör chokladbollar eller en riktigt god kladdkaka. alt. vattna dina blommor med utspätt kaffevatten pga. innehåller tydligen bra grejer för plantorna?
Ni vet när man köpt en stor påse bladsallad och inte hinner äta upp den? Man kan bara titta på medans den blir blötare och äckligare i den där plastpåsen. Testa göra en ruccola-pesto! Använd också tricket med att stoppa ner lite hushållspapper i påsen för att suga upp fukt, det brukar förlänga livet på min ruccola med ca 1-2 dagar.
Bor man i ett hushåll med många människor och mycket rullians på matprodukter kan det vara en bra idé att skaffa sig en pyttlåda. Dit hamnar rester av potatis, korv, biffar, morötter osv. som sedan blir en svingod pyttipanna till lunch någon dag.
Det var alles! Har du egna tips att dela med dig av? Lämna gärna en kommentar!