Chocolate chip cookies
Jag kommer inte ihåg varför jag blev manad att helt plötsligt baka kakor för några veckor sedan. Jag som inte brukar baka särskilt ofta.
Det var inte vilka kakor som helst heller. Jag var sugen på riktigt amerikanska chocolate chip cookies. Sådana där sega med krispig kant.
Jag utgick från receptet av Joy Food Sunshine men tyckte att det blev för mycket choklad i dem. Så här kommer receptet anpassat efter eget tycke (och översatt till svenska). Det är bara att slänga i mer choklad om man vill det.
Chocolate chip cookies
För ca 30-35 kakor (beroende på hur mycket choklad du tillsätter)
Ugn 190°C
Ingredienser
410 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
1 tsk salt
230 g smör
230 g strösocker
210 g ljust muscovadosocker
2 ägg
2 tsk vaniljextrakt (eller motsvarande mängd vaniljpulver)
200 g mörk choklad
Gör såhär
Blanda ihop mjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en bunke. Ställ åt sidan.
Vispa ihop smör, strösocker och muscovadosocker. Använd gärna en köks/bakmaskin. Annars funkar det bra med vanlig elvisp.
Tillsätt ägg och vaniljextrakt/vaniljpulver i smeten. Vispa tills fluffigt.
Häll ner de torra ingredienserna och blanda ihop.
Hacka chokladen och blanda ner i smeten. Jag använder 100 g Lindt 70 g mörk choklad och 100 g Lindt Sea salt mörk choklad.
Rulla bollar av smeten och lägg på plåt. Jag väger bollarna så att mina kakor blir samma storlek. Ca 40 g per kaka är lagom.
Grädda i ugnen i ca 10 minuter på 190 grader. Kakorna ska smälta ut men knappt få någon färg. När de börjar bli lite svagt bruna på kanterna är de färdiggräddade.
Låt kakorna svalna på plåten i 5 minuter innan du flyttar över dem till galler för att svalna helt.
Jag rekommenderar att frysa ner kakorna som inte ska ätas samma dag, så torkar de inte ut. De går snabbt att tina upp när det blir fikadags.
Tips!
Testa att äta kakorna med vaniljglass, som en sandwich!